Kodittomat koirat

Alevahti.fi

Niin ihania kuin koirat voivatkin olla, on monilla ihmisillä järkyttävä tapa kohdella koiriaan ala-arvoisesti. Jotkut jopa hylkäävät koiransa kokonaan oman onnensa nojaan. Kodittomat koirat ovat todellinen ongelma, johon pitäisi puuttua suurella vakavuudella. Tämäkään ei koske pelkästään koiria, vaan myös muita eläimiä hylätään yhtä törkeästi.

Kodittomien koirien pelastaminen

Jos törmäät irralliseen koiraan vaikkapa kadulla, et voi olla varma onko kyseinen koira vain karannut vai todellakin koditon koira. Yritä lähestyä koiraa, että voisit tarkastaa pannasta mahdollisen omistajan puhelinnumeron. Soita numeroon ja kerro, että koira on löytynyt irrallisena.

Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelin 040 724 8614

Jos ei numeroa löydy, niin omistajaa on lähes mahdoton löytää. Voit kuitenkin odotella hetken koiran seurana, jos omistaja tulisi paikalle etsiessään koiraansa. Voit myös ottaa yhteyttä paikallisiin viranomaisiin ja kertoa tilanteen. Hätänumero ei kuitenkaan ole oikea numero, vaan lähinnä eläinsuojeluviranomainen.

Kohdatessasi hylätyn koiran

Kohdatessasi kodittoman koiran lähesty sitä varovasti ja yritä saada se rauhallisin ottein kiinni. Kun eläimen on saanut kiinni, sen voi toimittaa oman paikkakunnan löytöeläinkotiin. Kaikilla löytöeläinkodeilla ei ole mahdollisuutta hakea löydettyä eläintä, joten toivottavaa olisi, että eläimen löytäjä myös toimittaisi eläimen löytöeläinkotiin.

Jos eläintä ei uskalla itse ottaa kiinni, tulee soittaa kunnan tai kaupungin eläinsuojeluasioista vastaavalle henkilölle tai poliisille ja ilmoittaa missä ja minkälainen eläin on kyseessä ja pyytää jotakuta noutamaan eläin. Tässä vielä ohjeet tiivistetysti, miten menetellä kohdatessa kodittoman koiran:

  1. Yritä saada koira luoksesi. Jos se kuitenkin on uhkaava, älä lähesty sitä, vaan seuraa sitä ja ota yhteyttä poliisiin tai paikkakunnan löytöeläinkotiin.
  2. Jos huomaat, että koira on loukkaantunut, ota heti yhteys poliisiin ja eläinlääkäriin.
  3. Tarkista onko koiran omistajan yhteystiedot merkitty kaulapantaan.

Jos löytökoiran omistajan tietoja ei löydy, voit ottaa yhteyttä paikkakunnan löytöeläinhoitolaan. Pienemmillä paikkakunnilla ei välttämättä ole omaa löytöeläinkotia. Tietoja niistä voi etsiä internetistä tai kysyä poliisilta.

Paljon hyödyllistä ja käytännöllistä tietoa kadonneista koirista ja erilaisita menettelytavoista löydät Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n verkkosivustolta. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto tekee työtä eläinten olojen parantamiseksi. Osalla liiton paikallisyhdistyksistä on löytöeläinkoteja, joihin kodittomat koirat voi toimittaa hoitoon.

Ei kommentteja